Eerste glasvezelkabel in de grond in Langedijke

In: Glasvezel internet, Buitengebied, Thuiswerken

Samen met zo'n 20 basisschoolkinderen van OBS De Stam heeft Sietske Poepjes op vrijdag 14 november de eerste glasvezelkabel in de grond gelegd in Langedijke. Dit is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen de lokale Stichting Glasvezelnetwerk Langedijke, Provinsje Fryslân en Fryslân Ring.
 
Het is niet de eerste keer dat Sietske Poepjes het dorp Langedijke bezoekt. In december 2011 kwam ze ook naar het dorpje om de trage internetverbinding zelf te ervaren. Nu, bijna drie jaar later wordt het dorp aangesloten op de digitale supersnelweg. Langedijke is hiermee het eerste dorp dat gebruik maakt van de provinciale subsidie voor glasvezel in het kader van de Start-Up projecten.
 
De snelheid van het internet in Langedijke laat veel te wensen over. Ter illustratie: de downloadsnelheid ligt in het dorp rond de 2,5 Mbps, de gemiddelde snelheid in Friesland zit op 14 Mbps. Zonder snel internet raakt Langedijke op een achterstand. De basisschool kan geen gebruik maken van de nieuwe, interactieve leermethoden die het leren tegenwoordig juist zo leuk maken, voor werkenden is thuiswerken geen optie en agrarische ondernemers kunnen niet innoveren.
 
Hendrik Jan Olijve is één van de initiatiefnemers voor glasvezel in Langedijke. Hij merkt dat voor veel inwoners de huidige verbinding al lang niet meer voldoet: “In het bijzonder de jongeren, want voor hen is internet heel erg belangrijk. Door de aanleg van glasvezel in Langedijke zou het kunnen dat deze jonge generatie minder snel naar de grote steden en dorpen zal verhuizen. We zijn dan ook erg blij met de breedbandsubsidie van de Provincie.”
 
De subsidieregeling, die op 1 juni 2014 is gesloten, is de opmaat naar grotere glasvezelprojecten via het Breedbandfonds en –loket. Hiermee ondersteunt de provincie de aanleg van een breedbandnetwerk in de buitengebieden van Friesland waar nog geen kabel- of glasvezelnetwerk aanwezig is. Naar verwachting start het Breedbandloket op 1 januari 2015 en het Breedbandfonds rond de zomer.


  
Klik op de foto's om ze in hoge resolutie te downloaden


OpGlas Scan
Klaar voor de toekomst met glasvezel? Doe NU de OpGlas Scan!
Postcode Check