Thuiszorg gaat digitaal - Dagelijks even kletsen met de verpleegkundige

In: Glasvezel internet, Domotica en veiligheid

Thuiszorg gaat digitaal - Dagelijks even kletsen met de verpleegkundige

Steeds meer senioren ontdekken het gemak van diensten op afstand. Via snelle internetverbindingen is het al mogelijk om te praten met kinderen of hulpverleners. Het aantal ouderen groeit de komende jaren alleen maar, terwijl steeds minder mensen in de zorg gaan werken. Diensten op afstand kunnen dan uitkomst bieden. Een snelle glasvezelverbinding is echter wel een vereiste.

Een voorbeeld van een dienst op afstand is de service ‘Zorg op Afstand' van de Noord Brabantse stichting ZuidZorg. Ouderen in de regio kunnen daar allerlei handige diensten gebruiken. Zo is er de ‘Goedendagservice'. Daarbij kan iemand via de computer praten met een verpleegkundige, zodat die even kan kijken of alles goed is. Ook kan de zorgverlener bijvoorbeeld meekijken bij het toedienen van medicijnen. Door zulke digitale voorzieningen kunnen ouderen langer op zichzelf blijven wonen.

Veel particulieren kunnen nog geen gebruik maken van een snelle glasvezelverbinding. De gezondheidszorg gaat echter wel met de tijd mee met de ontwikkeling van diensten op afstand. Een voorbeeld van een techniek die nu al wordt toegepast is het monitoren van hartritmestoornissen op afstand. De verwachting is dat in de toekomst steeds meer mensen gebruik gaan maken van zorg op afstand en dat er steeds meer zorgdiensten via de computer worden verleend. Hiervoor is wel een snelle en betrouwbare internetverbinding nodig, zowel bij de zender als bij de ontvanger. 

Veel ouderen zijn geïnteresseerd in dit soort diensten, en dit aantal zal alleen maar toenemen in de toekomst. Nu alleen de zorgverleners zelf nog, want die zijn vaak nog niet klaar voor zorg op afstand. Neem bijvoorbeeld een huisartsconsult via het scherm. Daarvoor is nog geen tarief afgesproken, waardoor de huisarts het consult niet kan declareren bij de verzekering. Kortom: het zijn slechts kleine problemen die de opmars van deze techniek zeker niet in de weg zullen staan.


OpGlas Scan
Klaar voor de toekomst met glasvezel? Doe NU de OpGlas Scan!
Postcode Check