Koperdieven

In: Glasvezel internet, Kennisbank

Koperdieven

Het boevengilde is een specialisme rijker: de koperdief. Steeds vaker slaat hij toe en niet zonder gevaar voor eigen leven. Diefstal is niet iets om grappen over te maken, maar een krantenbericht over koperdiefstal brengt toch vaak een glimlach op je gezicht. Zo gebeurt het wel eens dat een koperdief bij een spoorleiding iets te veel spanning op zijn vingers krijgt en aldus het loodje legt. En onlangs nog kon de politie een koperdief in de kraag vatten omdat hij bij het loshalen van een bliksemafleider bij een kerk van het dak was gevallen. Beroepsrisico, zullen we maar zeggen.

In andere delen van de koperwereld ligt het thema van ondernemersrisico tegenwoordig een stuk gevoeliger. Toen halverwege de jaren negentig de meeste gemeentelijke radio- en televisienetwerken werden overgenomen door private kabelbedrijven, begonnen die enthousiast de verouderde kopernetwerken te moderniseren. Het aanbod aan televisiekanalen groeide en ook werden toepassingen als internettoegang en telefonie via de kabel mogelijk. Een fikse investering, waarbij de exploitanten natuurlijk wel op een bepaalde terugverdienperiode rekenden.

Voor de kabelaars gooit de snelle opkomst van glasvezel echter roet in het eten. Want hoewel ze inmiddels aanzienlijke delen van hun netwerk hebben verglaasd, blijft het laatste stuk koperkabel van wijkcentrale naar meterkast een zwakke schakel in de digitale ketting. Voor thuisgebruik levert dit nog niet direct zwaarwegende problemen op, maar de toenemende vraag naar bandbreedte en stabiliteit voor innovatieve, zakelijke toepassingen loopt binnen afzienbare tijd keihard klem op de koperkabel.

Door het comprimeren van data, traffic management en het knijpen van populaire diensten proberen de kabelbedrijven het kopertijdperk zo lang mogelijk te rekken. De kosten voor dit ongevraagde "management" vinden uiteindelijk hun weerslag in de maandelijkse nota voor de gebruiker. Het niet direct kunnen verglazen van alle verbindingen vind ik persoonlijk echter minder kwalijk dan het publiciteitsoffensief van de kabelexploitanten, waarin glashard wordt beweerd dat het grootste deel van Nederland via het kopernetwerk al breedband heeft.

Koperdieven of niet? Ik laat het oordeel graag aan u. Maar wat ik wel kan zeggen, is dat de ondernemer die nu overstapt op glasvezel in elk geval niet langer een dief van eigen beurs is. Want glasvezel maakt breedbanddiensten mogelijk waarvoor koper simpelweg te traag is. Vandaag al en morgen helemaal.

 Chris Jellema


OpGlas Scan
Klaar voor de toekomst met glasvezel? Doe NU de OpGlas Scan!
Postcode Check