Aantal glasvezelaansluitingen verdubbeld

In: Glasvezel internet

Aantal glasvezelaansluitingen verdubbeld
Over twintig jaar heeft heel Nederland glasvezel in de meterkast en in 2012 zullen er 1,2 miljoen glasvezelaansluitingen zijn. In het afgelopen jaar verdubbelde het aantal aansluitingen al, maar de uitvoering van toekomstige plannen is vertraagd. Deze conclusies trekt Stratix Consulting in de jaarlijkse inventarisatie en analyse van de uitrol van glasvezel in Nederland.

Op 1 april 2009 beschikten 218.000 huishoudens in Nederland over glasvezel. Precies een jaar later waren dat er 451.000. Een stijging van 108 procent. Deze cijfers geven zoals gezegd alleen aan wie er beschikking heeft over glasvezel. Het daadwerkelijke aantal abonnees blijft nog achter. In 2009 waren dat er 139.000 en in 2010 217.000. Een toename op jaarbasis van 56 procent.

Grote verschillen
"De resultaten tonen aan dat er grote verschillen tussen de provincies bestaan", schrijft Stratix. "In het bijzonder is duidelijk dat de uitrol van glasvezelnetten onder volledige vrije marktwerking primair plaatsvindt in de sociaal-economisch sterkste provincies. 
Investeringen van marktpartijen vinden vooral plaats buiten de grote steden in de Randstad, in gemeenten met een hechte sociale structuur, in groeigemeenten en enkele Vinex-wijken."

Flevoland
Flevoland voert de lijst van het aantal glasvezelaansluitingen vergeleken met het totaal aantal huishoudens aan. In die provincie heeft bijna de helft glasvezel ‘in de meterkast'. 
Stratix registreert ook het aantal huishoudens met glasvezel voor de deur. In Flevoland heeft 50,7 procent glazvezel voor de deur. Brabant is de provincie met de meeste abonnees op glasvezel.

Vertraging
Ondanks de stijging in het aantal glasvezelhuishoudens, constateert het bedrijf een vertraging in de uitvoering van ‘verglazingsplannen'. In het bijzonder in Amsterdam. Stratix geeft aan dat de oorspronkelijk explosieve groei nu meer geleidelijk is. 
Op basis van dit huidige groeitempo verwacht het bedrijf dat er eind 2012 zo'n 1,2 miljoen glasvezelaansluitingen zijn en dat de rest van Nederland binnen twintig jaar zal volgen.

Ruim een jaar geleden voorspelde Telecompaper nog dat in 2013 een miljoen huishoudens zouden zijn aangesloten op een glasvezelnetwerk. Volgens die verwachting zouden echter twee miljoen huishoudens beschikking hebben over glasvezel.

Bron: nu.nl


OpGlas Scan
Klaar voor de toekomst met glasvezel? Doe NU de OpGlas Scan!
Postcode Check