Overheidssteun voor internetloze boeren

Overheidssteun voor internetloze boeren
Boeren die verstoken zijn van kabel of adsl, kunnen tot eind april 2010 euro korting krijgen op een investering in breedbandinternet. Met de subsidie wordt het gunstiger om een schotel voor satellietinternet aan te schaffen, met andere boerderijen een UMTS-mast in de buurt te plaatsen of een kabel buitenshuis door te trekken. De subsidie is technologieneutraal, en mag voor diverse soorten verbindingen gebruikt worden. Volgens cijfers van satellietprovider ASTRA zijn 114.000 agrarische ondernemingen en huishoudens verstoken van een internetverbinding.

Buitengebieden
Agrariërs die voor 29 april investeren in breedbandinternet kunnen vanaf 1 april een aanvraag doen bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De subsidie is deels afkomstig van de Europese Commissie, die daarmee de digitale ontsluiting van Europese buitengebieden wil bevorderen. In november 2009 kreeg LNV een subsidie voor een plattelandsontwikkelingsprogramma.

In totaal is er 600.000 euro beschikbaar voor het geven van subsidies. De 200 euro subsidie wordt alleen gegeven als de kosten van de internetinvestering hoger dan 400 euro zijn.

Aanvraagperiode 'te kort'
CDA-Kamerlid Joop Atsma, die eind 2008 in een motie had opgeroepen tot de internetsubsidie, is blij dat de subsidie er is, maar vindt de huidige aanvraagperiode veel te kort. "Ik ga pleiten voor verlenging", zegt hij in een persbericht van ASTRA.


OpGlas Scan
Klaar voor de toekomst met glasvezel? Doe NU de OpGlas Scan!
Postcode Check